Cite this article as:

Zhandarova A. N. Food Tradition in the Folk Speech Culture: Products, Dishes, Drinks (On the Example of Vologda Dialects). Izvestiya of Saratov University. Philology. Journalism, 2020, vol. 20, iss. 4, pp. 423-428. DOI: https://doi.org/10.18500/1817-7115-2020-20-4-423-428


This is an open access article distributed under the terms of Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC-BY 4.0).
Heading: 
UDC: 
811.161.1’282.3(470.12)
Language: 
Russian

Food Tradition in the Folk Speech Culture: Products, Dishes, Drinks (On the Example of Vologda Dialects)

This article analyzes food tradition in the folk speech culture based on the material of Vologda dialects. The article examines one of the main elements of the food tradition – the names of food items, dishes and drinks. The research is carried out by means of the thematic classification of units: the composition of the thematic group and the functioning of units in speech are analyzed.

Literature
  1. Вендина Т. Философия диалектного слова в языке русской традиционной культуры // Категории воля и принуждение в славянских культурах : сб. науч. ст. /сост., отв. ред. Н. В. Злыднева. М. : Ин-т славяноведения РАН, 2019. С. 8. (Категории и механизмы славянской культуры).
  2. Гончарова Л. Наименования посуды и кухонной утвари в воронежских говорах : автореф. дис. … канд. филол. наук. Воронеж, 2012.
  3. Гынгазова Л., Иванцова Е. Трансформация сибирской пищевой традиции в дискурсе диалектной языковой личности : продукты и блюда // Вестн. Том. гос. ун-та. Филология. 2016. № 6 (44). С. 20.
  4. Русский Север : этническая история и народная культура XII–XX века / отв. ред. И. В. Власова. М. : Наука, 2001. С. 372, 385.
  5. Сохань И. Особенности русской гастрономической культуры // Вестн. Том. гос. ун-та. 2011. № 347. С. 61.
  6. Устинова Н. Пищевой код как символизация пищевой традиции (на материале говоров Среднего Приобья) // Вестн. Том. гос. ун-та. 2010. № 333. С. 28–31.
Full Text (PDF): 

Generator XML for DOAJ